Lecții de acordeon

     

Profesorii talentați de la Soul Music Art vă oferă lecții de acordeon !!!
           Atunci când îți dorești să studiezi lecții de acordeon este important să ții cont de ce-ți dorești tu după ce parcurgi aceste lecții de acordeon. Primul aspect în orice lecție  de studiu a unui instrument muzical este educația muzicală.
Educația muzicală trebuie începută înca de la vârsta preșcolară prin antrenarea copiilor în lecții de muzică  instrumentala colectivă – instrumentele elementare (pentru copii) fiind aici prin farmecul lor binevenite. Una din problemele controversate ale învățămantului muzical a timpurilor noastre este utilizarea tehnicii electronice moderne, a computerului în muzicalizarea copiilor. Pe de o parte, aceasta tehnica aduce posibilităti de neimaginat cândva în “facerea” muzicii sub toate formele cunoscute – creație, interpretare, audiere. Foarte rar se-ntâmplă ca, copiii să reziste ispitei computerului. Insă aceasta tendință de computerizare a tot și a toate (care bineinteles, își are drepturile și meritele sale, cucerite “step by step” prin mari sforțări ale minții omenești) naște probleme deloc neglijabile în instruirea muzicală.
                Abordarea unor tipuri diferite de lecții de acordeon care să cuprindă mai multe stiluri și metode de invatare muzicala va ofera capacitatea de a deveni repede un instrumentist consacrat la acordeon. Implicarea personala activa este data de foarte multa practica alaturi de instrumentul acordeon, pregatirea teoretica si antrenamentul mental care de foarte multe ori are mai mare importanta decat toate la un loc.
                    Pentru a face aceste cursuri acordeon eficiente, atitudinea mentala o formezi la inceput prin auditia repetata si regulata la inceputul fiecarei lectii teoretice sau practice a cel putin 15 minute de muzica instrumentala la acordeon. Atentie! Muzica instrumentala lenta si relaxanta, fara interventii vocale! Mintea se relaxeaza si se concentreaza doar la sunetele instrumentului acordeon fara  vocal.                 
                    Arta interpretarii la acordeon, reprezinta un gen relativ nou, luand amploare pe la mijlocul secolului trecut. Astazi in aceasta sfera lucreaza foarte multi specialisti-interpreti, dirijori, pedagogi, metodisti, artisti ai ansamblurilor si de orchestra, maestri de concert. Treptat, succesele interpretative si pedagogice, au creat baza de colaborare intre miile de posibilitati din punct de vedere metodologic, ceea ce a dus, iminent la aparitia unor lucrari pedagogice. Caracteristic este faptul ca, primele lucrari pur teoretice, pedagogice au aparut abia pe la inceputul anilor `60 ai secolului trecut, atunci cand sistemul de invatamant preuniversitar cat si cel universitar si-a consolidat pozitiile cat de cat, ceea ce adus la rezolvarea multor probleme atat de ordin interpretativ , cat si cel pedagogic. Astfel in aceeasi perioada in institutiile de invatamant superioare, dar si in scolile de muzica, insistent apare o tendinta de interpretare anume la acordeon. Acest proces a schimbat radical viziunea interpretativa la general cat si cea muzicologica in special. Intr-un termen scurt apar noi lucrari pentru acordeon, sau schimbat posibilitatile atat expresive cat si cele de ordin tehnic la un instrument politimbral, s-a schimbat la modul general si nivelul interpretativ pur artistic. Schimbari esentiale au aparut si in procesul metodologic de invatare a noii generatii de interpreti. Au crescut si criteriile care au fost inaintate in fata literaturii metodologice si pedagogice pentru acordeon. Astazi apar frecvent diferite publicatii de ordinul pedagogiei muzicale, psihologie, istorie si a teoriei de interpretare la acordeon, ceea ce confirma inca o data ca posibilitatile interpretative muzical-artistice au o baza solida pur teoretica, care la randul ei stimuleaza dezvoltarea ei mai departe.
             Acordeonul este un instrument muzical manual, usor transportabil. Numele  – acordeon – vine de la faptul ca este de ajuns sa apesi o clapa pentru a face sa rezoneze un “acord”, sunetul fiind produs de niste tuburi puse in vibratie printr-un curent de aer generat de burduful instrumentului.
              Acordeonul este alcatuit dintr-un burduf atașat la două rame de formă dreptunghiulară, pe care sunt montate clape asemănătoare celor de la pian (claviatura pentru melodie), sau la unele tipuri, butoane, blocul cu muzicute pentru melodie, blocul cu muzicute pentru basi, burduful, butoanele si mecanica pentru basi.

Cel care cântă la acordeon produce diferitele note apăsând butoanele și clapele concomitent  trăgând (expandând) și împingând (comprimând) burduful, făcând ca aerul să treacă prin conducte metalice, denumite tubușoare. Acest flux de aer face tubușoarele să vibreze, fapt care produce sunete. Tubușoarele și butoanele care controlează notele joase se află, din perspectiva celui care cântă la acordeon, pe partea stângă a burdufului, iar cele care controlează notele înalte se află pe partea dreaptă. Principalele două tipuri de acordeon sunt cele cu acțiune simplă și cele cu acțiune dublă. La acordeoanele cu acțiune simplă, fiecare buton produce două note, una când se trage burduful și una când se împinge. În cazul acordeoanelor cu acțiune dublă, fiecare clapă sau buton produce aceeași notă și la împingere și la tragere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu